Kouluruokailu

kuva: kouluruokailu

Sonaatti Oy toimii Jyväskylän normaalikoulussa ravintolan pitäjänä alakoulun oppilasravintola Amandassa, yläkoulun ja lukion oppilasravintola Muonatuvassa. Ruokalistat hyväksyy lukukausittain koulun oppilasravintoloiden asiakastoimikunta.

Asiakastoimikuntaan kuuluvat johtava rehtori, kolme opettajien (perusopetus ja lukio) ja kolme oppilaiden ja opiskelijoiden (perusopetus ja lukio) edustajaa, johtokunnan edustaja ja koulun terveydenhoitaja. Toimikunnan kokouksissa ovat mukana myös ravintoloiden henkilökunta sekä Sonaatti Oy:n toimitusjohtaja.

Sekä opiskelijat että henkilökunta voivat joka päivä vapaasti valita joko kasvisruoan tai tavallisen kotiruoan. Joka päivä on tarjolla 2 erilaista tuoresalaattia ja jälkiruokaa. Pehmeää leipää tarjotaan päivittäin. Juhlapäivien ja teemojen yhteydessä voi olla juhla-aterioita tai erityisteema-aiheisia ruokia. Joskus on lisäksi pieniä yllätyslisäkkeitä.

Ruokalistan suunnittelussa otetaan vuosien varrella saatujen kokemusten lisäksi huomioon Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositusten tavoitteet. Kouluaterian tulisi antaa 1/3 päivän ravinnontarpeesta ja monipuolistaa ruokatottumuksia.

Jotta kouluruokailulle asetettu tavoite tulisi saavutetuksi, tulisi jokaisen opiskelijan syödä kunkin päivän koko ateriakokonaisuus. Siihen tarvitaan myös kodin ja koulun välistä yhteistyötä. Koulun monipuolinen ruokalista tarjoaa terveellistä ravintoa, jota jokainen kasvava nuori tarvitsee jaksaakseen opiskella koulupäivän loppuun.

Koulussa toteutetaan portaatonta, liukuvaa ruokailuaikataulua ja vapaata pöytäjärjestystä. Ruokailun tulee olla miellyttävä hetki koulutyöskentelyn lomassa. Hyvät tavat ruokajonossa, pöydässä ja astioiden palautuksessa edistävät kaikkien viihtyvyyttä. Kukin vastaa omalta osaltaan ruokalan siisteydestä.

Ruokailu tapahtuu vain pöydissä. Poikkeuksellisesti hedelmän voi viedä mukanaan myöhemmin välipalana syötäväksi. Päällysvaatteet jätetään ruokalan ulkopuolelle.

Ruokalistat löytyvät Semman linkistä tämän nettisivun alareunasta.

Erikoisruokavalio

Erikoisruokavaliota tarvitseville oppilaille ja opiskelijoille järjestetään ateria lääkärin antamien ohjeiden mukaan. Asianomaisen tulee ottaa yhteys emäntään riittävän ajoissa asian järjestelyjen vuoksi.

Ruokailuajat

Oppilaiden ja opiskelijoiden ruokailuajat ovat 10.30 - 13.15. Henkilökunnan ruokailuajat ovat joka päivä 10.30 - 13.00.
Lukiolaisille on tarjolla aamupuuro koulupäivisin klo 9.30.

Välituntikioski

Muonatupa ylläpitää myös välituntikioskia ma - to klo 8.45 - 9.50, 13.05 - 13.25 ja 14.10 - 14.20 ja pe 8.45 ­- 9.50, 13.05 -13.25. Tarjolla on kahvia, teetä, mehua ja tuoreita leivonnaisia, sämpylöitä, jäätelöitä ja makeisia.

Yhteystiedot

Kaikissa kouluruokailuun liittyvissä asioissa voi soittaa, puh. 0400 248 145. Sonaatti oy, koulun oppilasravintola Muonatupa.