Kirjasto

Yleistä

Norssin kirjastolla on kaksi toimipistettä; alakoulun kirjasto (Pitkäkatu 8) ja yläkoulu-lukion kirjasto (Yliopistonkatu 1). Kirjastonhoitaja on paikalla alakoululla aamupäivällä ma-pe klo 8–11.15 ja yläkoulu-lukiolla ma-pe klo 12-16. Alakoulun kirjastotila sijaitsee K-rakennuksen ala-aulassa ja yläkoulu-lukion kirjasto N-rakennuksen Seminaarinmäen kampuksen puoleisessa päädyssä.

Kirjastoa voivat käyttää koulun oppilaat, opettajat ja henkilökunta sekä opetusharjoittelijat ja heidän ohjaajansa. Kirjaston kokoelmiin kuuluu vain painettua aineistoa. Kotilainaksi annetaan oppikirjoja (harjoittelijoiden ja henkilökunnan käyttöön) ja kaunokirjallisuutta.

Lukiolaisilla on oma oppikirjalainaamo yläkoulu-lukion kirjaston tiloissa, tilassa 1017 (kirjaston varastohuone). Yläkoulu-lukion oppilaat saavat lainata kotiin myös tietokirjoja. Lehtiä ei anneta kotilainaksi kummastakaan toimipisteestä.

Kirjat lainataan lainauskuitilla. Yläkoulu-lukion oppilaat ja henkilökunta voivat käyttää myös QR-lainausta. Tarkemmat ohjeet lainaamiseen löydät kirjastosta. Lainat palautetaan joko kirjastonhoitajalle kirjaston ollessa avoinna ja (ylä-koululukion puolella) kirjaston ollessa kiinni palautusluukusta. Palautusluukku sijaitsee yläkoulu-lukion sisätiloissa, joten palautus onnistuu vain koulun ulko-ovien ollessa auki. Alakoululla kirjat palautetaan aina palautusvaunuun.

Yläkoulun/lukion kirjasto (7–9 ja lukio) N-rakennuksessa

Kokoelmat käsittävät 28 000 nidettä, joista osa on sijoitettu pysyvästi luokkiin ja muihin opetustiloihin. Yläkoulu-lukiolla oppilaat vierailevat kirjastossa etukäteen sovittuina aikoina ryhmittäin tai oleilevat kirjastossa omaehtoisesti tehden ryhmätöitä tai lukien.

Oppilaat ja harjoittelijat voivat hyödyntää kirjaston tietokonetta ja tulostinta. Huomioithan että tulostimella voit ainoastaan printata mustavalkoista. Jos tarvitset väritulosteita, haluat skannata tai kopioida, ole yhteydessä omaan opettajaasi/ohjaajaasi.

Kirjaston kokoelmiin kuuluu myös lautapelejä. Näitä ei voi lainata kotiin, mutta pelejä saa pelata niille osoitetussa tilassa.

Yläkoululle tulee kotimaisia ja ulkomaisia aikakauslehtiä. Muut aikakauslehdet jaetaan suoraan aineryhmille.

Yläkouluun tilatut aikakausilehdet 2023

Sijoituspaikkana kirjaston lehtikaappi ellei toisin mainita:

  • Goal
  • Helsingin sanomat (opettajainhuone)
  • Kasvatus
  • Keskisuomalainen x 2 (kirjasto + opettajainhuone)
  • Pelit
  • IMAGE
  • Trendi
  • Scientific American
  • TIME

Koska koulukirjastomme kokoelmat ovat pienet ja keskimäärin kutakin lainakappaletta on vain yksi kappale, suosittelemme että käännyt kaunokirjallisissa tarpeissa kaupunginkirjaston puoleen. Jos kaipaat lisää tietokirjoja, hyödynnäthän Lähteen aineistoja. Alta löydät vielä muita hyödyllisiä kirjallisuusaiheisia linkkejä.

kuva: kirjasto

 

Jasmin Kovanen
Kirjastosihteeri

jasmin.m.kovanen(at)jyu.fi
p. 050 320 2141
alakoulu klo 8–11
yläkoulu/lukio klo 12–16